Badminton sporu Çin’de milattan önce 5. Yüzyılda Ti Jian Zi oyunu olarak icat edilmiştir. İki oyuncu tarafından karşılıklı olarak iki raket ve kaz tüyünden yapılan bir top ile kolayca oynanır. Badminton oyunu, tenis ya da masa tenisi ile benzetilse de bu oyunlardan ayrılan birçok özelliği vardır. Badminton oyunu her yaşta insanın keyifle oynayabileceği ve kolayca öğreneceği bir spor türüdür. Heyecanlı bir oynayışa ve seyire sahiptir. Badminton topu oldukça hafiftir.
Zarar vermesi ya da acıtma durumu gibi bir durum söz konusu değildir. Sporcuyu zorlamaması ve zevkli bir spor olması nedeniyle Türkler tarafından da ilgiyle ve sevgiyle oynanmaktadır. Badminton oyunu, olimpik olarak ilk defa 1972 Münih olimpiyatlarında görülmüştür. Badminton düz bir zeminde tenis filesi gibi bir file eşliğinde raket ve kaz tüyü top ile kolayca oynanır.
Badminton Nasıl Oynanır? Kuralları Nelerdir?
Badminton oyunu teke tek oynanıldığı gibi ikişer kişilik gruplar halinde de oynanabilir. İki raket ve bir kaz tüyü ekipmanından ibarettir. Badminton zemininin uzunluğu 13.40 metre eni ise 5.18 metre genişliğe sahiptir. Filenin yüksekliği de 1m 55 cm uzunluğundadır. Bu sporun temel prensipi tenis oyununda olduğu gibi topu karşı tarafa geçirerek puan kazanmaktır. Her bir set 15 puanla tamamlanır. Ancak arada iki puan fark olmak zorundadır. Servis ile başlanan oyunda iki ayak da yerde olmak zorundadır. Badminton raketinizi bir tenis çantası ile rahatlıkla taşıyabilirsiniz.
Aksi taktirde faul sayılır. Badminton topu sahanın ortasında bulunan fileyi aşarak rakip sahaya ulaşmaz ise ya da çizgilerin dışına çıkarsa oyun dışına çıkmış kabul edilir. Eğer bu oyun tek kişilik yerine iki kişilik takımlar halinde oynatılacaksa her iki ölçü de 42 cm daha da genişletilir. Badminton genellikle 3 setten oluşur. Teorik olarak badminton oyunu her bir düz zeminde oynanabilse de topun çok hafif olması sebebiyle rüzgârlı havada açık alanda badminton oynamak pek mümkün değildir. Badminton sporunu gerçekleştirmek ya da güzel bir aktivite geçirmek için oynamak isterseniz günümüzde en uygun alan kapalı spor salonları olmaktadır.